Sıkça Sorulan Sorular

KW NASIL HESAPLANIR?

Şömine tüketicilerinin en çok sorduğu sorularında biri budur. KW şömine haznesi veya sobasına atılan 1 kg kuru odun ile 1 saatte ortaya çıkan ısıtma kapasitesidir.

Bu hesap laboratuar koşullarında özel izoleli odalarda yapılır. Bukoşullara sahip olmaya üreticilerin bu testleri üniversitelerin ilgili birimlerinde yaptırmaları gerekmektedir.

KW, metrekare veya metreküp cinsinden de hesaplanabilir.

1 KW ısı = min 5,2 m² – max 16,0 m² veya min 13,0 m³ -max 40,0 m³

Metreküp hesaplamasında tavan yükseklikleri standart olarak 2,5 m alınmaktadır.

CAM TEMİZLEME SİSTEMİ NEDİR?

Standart cam temizleme sistemlerindeki amaç seramik cam ve alev arasına hava perdesi oluşturarak camda is oluşturmasını önlemektir.

Gelişmiş cam temizleme sistemleri ise sistem hem camı isten korumak hem de oluşan ileri alev ile temizlemektir.

Cam temizleme sisteminin düzgün çalışabilmesi için tabiî ki odunlarınızın kuru olması gerekmektedir.

İKİNCİL YANMA SİSTEMİ NEDİR?

İkincil yanma sistemi şömine ve ya sobanızda ilk havalandırma girişinden giren oksijenle yakılamayan gazın ikinci havalandırma sisteminden giren oksijen ile tamamen yakılmasıdır. İkincil yanma sistemi bulunan şömine hazne ve sobalarında verimlilik daha yüksek ve odun tüketimi daha azdır.

YEŞİL ALEV SERTİFİKASI NEDİR? NASIL DERECELENDİRİLİR?

Flamme Verte Sertifikası;ısıtma pazarı ve yenilenebilir enerji üzerine 10 yıldır verilen ve  90 farklı markaların oluşturduğu, Yenilenebilir Enerjiler Birliği tarafından verilen ve sürekli geliştirilen bir standart etiketidir.

“Yeşil Alev”

Yeşil alev sertifikası olan ürünler yüksek kaliteli ve çevre dostu ürünlerdir. Çevreyi kirletici emisyon oranları düşüktür ve verimleri maksimum düzeydedir. Verimler odun tüketen şömine haznesi ve sobası için minimum %70, Pellet şömine haznesi ve sobası için minimum %85’tir.

Flamme Verte, mükemmellik ve kaliteyi artırmak için sürekli bir çaba içerisindedir. Firmaları yüksek kalite ürünler üretmeye zorlar ve bunu Avrupa Ülkeleri çapında çıkardığı tüzüklerle yapar. 2015 Ocak ayında odun-pellet şömine ve hazneleri 1 veya 4 yıldız arasında olanlar için üretimden kaldırma kararı verildi. Bunun başlıca nedeni çevreye karşı duyarlılık ve daha az yakıt ile daha çok verim almaktı. Firmalara verilen süre zarfında 5 yıldıza çıkarılabilen ve testlerden geçen ürünler piyasada satışına devam etti ve geri kalanlar toplatıldı. Flamme Verte firmalara 2020 yılına kadar ürün sertifikalarını minimum 6 ve ya 7 yıldıza çıkarmaları gerektiğini gönderdikleri yazılı belge ile duyurmuştur.Böylece şömine hazneleri ve sobalar giderek daha verimli ve çevreye duyarlı olacaklardır.

ŞÖMİNE NASIL YAKILIR?

Odun doldururken kapağı yavaşça açınız, baca klapesi olan sistemlerde klapeyi açınız. Şömine odunlarını 12-15 çapında olanlardan seçiniz ve maksimum 3-4 adet kütük atınız. Daha yavaş bir yanma için odun koymadan önce alevlerin alçalmasını bekleyiniz ve çok canlı ateşe odun atmaktan kaçınınız.

ŞÖMİNE YAKITLARI NELERDİR?

Odunlu şömineler için;

Meşe, gürgen, kayın vb sert yapıya sahip ağaçlar, yumuşak yapılı ağaçlara göre tavsiye edilir.

Çok şiddetli olarak yandıklarından reçineli ağaçlar tavsiye edilmez. Şöminenin enerjisini arttırmak için ve şömine camlarında is olmasını engellemek için En az iki yıl kurutulmuş nem oranı %20’nin altında olan odunlar kullanılmalıdır.

Yeni kesilmiş ağaçların verimi düşüktür ve camlarda katran oluşmasına neden olur.

Kullanılması yasaklanmış yakıtlar;

Sert mineral yakıtlar: kömür vb.

Afrika kökenli ağaçlar: Akaju vb.

Tuzlu ortamda beklemiş ağaçlar.

Yanma ve yakmayı kolaylaştırmak için yağ, alkol, akaryakıt vb. kimyasalların kullanılması kesinlikle yasaktır.

ŞÖMİNE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

  • Açık sistem şömineler: Tuğla veya taştan yapılırlar. Isıtma özelliği yok denecek kadar azdır.
  • Kapalı sistem şömineler: Pik döküm veya sacdan üretilirler. Isı odası yapımı ile tüm mekanı ısıtma kapasiteleri vardır.
  • Elektrik sistemli şömineler: Bağlantı olarak doğalgaz ve ya sadece elektrik kullanılarak yakılabilirler. Isıtma kapasiteleri 2-4 kw arasında değişmektedir.
  • Ethanollü şömineler: Avrupa standartalarına göre sadece dış mekanda kullanılabilen şeker kamışından yapılan bir yakıt yakan ısı kapasitesi az olan şöminelerdir.

ISI ODASI NEDİR?

En basit tanımıyla, şömine yakılarak elde edilen ısının depolanması, mekanın farklı bölümlerine kullanılmak üzere biriktirilmesi için oluşturulan bölmelerdir. Merkezi ısıtma sistemlerinin temelini oluşturan ısı odası sistemi, günümüzde kapalı hazneli şöminelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tercihen Kalsiyum Silikat ve ya taşyünü gibi malzemelerle izolasyonu sağlanan ısı odalarının, yüksek ısılarda kullanılması, nemlenme, koku yapma gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabileceğinden montajın profesyonellerce yapılması oldukça önemlidir.

Isı odalarının yapımında temel malzeme olarak galvaniz sac malzemesi tercih edilmektedir. Soğuk hava girişi, sıcak hava çıkışı için gerekli giriş-çıkışlar oluşturulduğundan, ısı odası sisteminde ısı kaybı minimum orandadır. Kapalı hazneli şöminelerdeşöminenin bulunduğu odada, şöminenin önüne, yakınında oturanların rahatsız olacağı bir sıcaklık oluşturmadan, uzun süreli ve dengeli bir ısınma sağlanmasında ısı odasının önem sırası ilktir.

İzolasyonda kullanılan malzemenin sıcaklığa direnci, yakılabilecek odun, odun cinsi ya da diğer yakıtların tercihinde önem teşkil eder. Bu nedenle yeni bir şömine yaptırırken ya da daha önce yapılmış olan bir şömineyi kullanırken, şöminenin teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

Isı odası sistemi, birden fazla katlı evlerde ısınma ihtiyacının karşılanmasında oldukça kullanışlı bir sistemdir. Binanın tüm bölümlerine bağlantı kuracak şekilde, yapı mimarisine eklenebilen ısı odası ve hatların inşasında, yapının projesi ile uyumlu çalışılması hayati önem taşır.

KALSİYUM SİLİKAT NEDİR? NEDEN TAŞ YÜNÜ YERİNE TERCİH EDİLMELİDİR?

Bir şömine yapılırken, şöminenizden belirli bir kalite beklediğinizden, doğru yalıtımlı şömine panoları ve malzemelerinin kullanılması önemlidir.

Kalsiyum Silikat plakalar, şömine uygulamaları için geniş bir yanmaz yalıtım levhaları ve teknik yalıtım sistemleri yelpazesi sunarlar ve ısı odası sistemleri, sistemlerin hızlı ve basit bir şekilde montajını deneyimlediğiniz çeşitli benzersiz özellikler sunar.

SkamoEnclosure ve SkamoStove, şömineler için teknik yalıtım sistemlerimiz ve ürünlerimizdir ve olağanüstü yalıtım değerleri ile daha temiz ve daha verimli bir yanma işlemi garanti edilir. Sistemin şömine panoları vermikülitten yapılmıştır; şöminelerin verimliliğini artıran bir malzeme. Şömineli levhalarda vermikülit uygulaması, malzemenin kayda değer dayanımı nedeniyle panoların yüksek sıcaklıklara dayanmasını sağlar.

Teknik yalıtım sistemlerimiz , şömineniz için özel yanmaz malzemeler içerdiğinden güvenliğinizi garanti eder.

Sistemlerin yüksek yalıtım değerine ve yanmaz panolarına sahip olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Ürünün Avantajları:

  • Kansorejen madde şçermez tamamen sağlıklıdır.
  • 700 dereceye kadar dayanıklıdır.
  • CO partiküllerini yaktığını için, CO2 salımını azaltır.
  • Düşük yalıtım kalınlıkları sayesinde alan kazandırır.
  • Çevre dostudur.
  • Tek bir yapı malzemesi ile ön duvar ve ısı yalıtımı sağlar.
  • Kolay ve pratik kurum sağlar.
  • Kolay şekillendirilebilir.
  • Moloz artığı bırakmaz, tüm parçalar daha sonra kullanılabilir.
  • Dış giydirme olarak şekillendirilip kullanılabilir.

ŞÖMİNE VE SOBA CAMI NEDEN KİRLENİR?

Şömine camlarının kirlenmesi bir kaç nedene bağlı olabilir;

Eğer şömine veya sobanızın camı yeterli hava almıyorsa cam islenebilir. Bu durumda yanma havası girişlerini açık bırakın.  Camın yeterli havalandırılması, önler. Bu yüzden bu özelliğe sahip cam temizleme sistemli ürünleri almanızı öneririz.

Yakılan odunun kalitesi ve nem içeriği de önemlidir . Kozalaklı odunlar (çam, köknar, karaçam vb.) kullanmamaya özen gösterin. Bu odunların içinde bulunan reçine içerisindeki gazlar ve duman camlar ve bacanın iç kısmında hızla birikmekte ve bacanın iç kısmı büzülmekte ve bacanın genişliğini daha da azaltılmakta ve kurum açısından tehlikeli olabilmektedir.

Nem içeriği% 20’den fazla olan odunlar daha fazla ve daha yoğun duman yayar ve camın daha hızlı kararmasına neden olur.

Son olarakta baca düzenli olarak temizlenmediyse, bu aynı zamanda cam üzerine katran kalıntısının oluşmasına neden olabilir.

ŞÖMİNE CAMI NASIL TEMİZLENİR?

En etkin yöntem şömine cam temizleme spreyleridir. Soğuk cama sprey sıkılarak bir süre bekletilir ve daha sonra cam silinir.

ŞÖMİNE VE SOBA BACASI NASIL TEMİZLENİR ?

Baca temizleme aparatı ile baca üstünden ve ya şömine içinden aparat uzatılır ve fırça çevirilerek baca temizlenir.

DÜŞÜK TÜKETİM EVLERİNE UYGUN SOBALAR VE ŞÖMİNELER NELERDİR?

Pasif (Düşük Tüketim) Evlere, uygulanabilir odun veya pelet sobaları ve şömine hazneleri , evinize inanılmaz bir termal konfor sunan, ısıtma pazarına yeni eklenen bir ürünleridir.

Bu sobalar ve şömine hazneleri, evin içindeki havayı tüketmeden, dışarıdan temiz hava bağlantısıyla hava çekerek o havayı ısıtan sistemlerdir.

Isıtma faturalarında önemli bir azalma!

RT2012 / düşük tüketimli (BBC) evleri için idealdir, kullanıcıların önemli ölçüde enerji tasarrufu elde etmelerini sağlar, böylece ısıtma faturalarını önemli ölçüde azaltır. Bu hava geçirmez soba ve şömine tipi, kalifiye bir profesyonel tarafından kolayca monte edilebilir.
ÇELİK ŞÖMİNELER , SOBALAR VE VERİMLİLİK !

Dökme demirden farklı olarak, çelik malzeme ısıyı biriktirmez. Bu dezavantajın üstesinden gelmek için, odun soba veya şöminesinin yanma odası, genellikle yanan kütüklerin ürettiği ısıyı depolayan vermikülit panellerle kaplanır. Bu şekilde ısı döküm ürünlerde olduğu gibi depolanmaya çalışılır.

Çelik şömine ve sobalar, daha hafif oldukları için rahat taşınırlar. Estetik açıdan da mekanlara şıklıkları ile katkıda bulunurlar.

HİBRİT SOBA (PELET VE ODUN YAKABİLEN) NEDİR?

Odun sobası ve Pelet sobasının tüm avantajlarından yararlanmak isteyenler için üretilmiştir. Bu soba çeşidinde isterseniz pelet yakıtı, isterseniz odun kullanabilirsiniz.

Bu alışılmadık karma soba konsepti, klasik bir odun sobası gibi çalışır, ancak aynı zamanda bir pelet tankına sahiptir. Bir fonksiyondan diğeri kolayca geçiş yapabilirsiniz. Pelet sobalarda elektrikler kesilirse ve jenaratörünüz yoksa sobanızı kullanamazsınız. Ama hibrit sobalarda pelet bölümünü kullanamasanızda odun sobası olarak sobanız sizi ısıtmaya devam eder. Ayrıca diğer pelet sobalar gibi fan sesi yoktur, sessiz çalışırlar.

DÜŞÜK TÜKETİM EVİ (PASİF EV ) NEDİR?

Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için, temiz havayı ısıtarak ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif Ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılır.

Pasif Ev Temel Tasarım Özellikleri:

  • Yüksek düzeyde yalıtım (Ud < 0.15 W/(m²K)
  • Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı pencere, kapı sistemleri (Up < 0.8 W/(m²K)
  • Hava sızdırmaz bina kabuğu (< 0.6 /h @50 Pa)
  • Isı köprülerinin oluşmasına engel mimari detay çözümleri (Ψ ≤ 0.01 W/(mK) [TbCrit]
  • Yüksek verimli, ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi (≥ 75 verimlilik)

ÖNEMLİ UYARILAR !

Şömineyi aşırı doldurmaktan kaçınılmalıdır.

Çalı, sarmaşık dalı, saman, karton, kuşe kağıt vb. yakılması kesinlikle tavsiye edilmez.

Çöp atıkları ve plastik ürünlerin yakılması kesinlik yasaktır.

Yanmakta olan şömineden çoçuklar uzak tutulmalıdır.

Yanma havası girişleri ve yanma bölmesinin sökülmesi kesinlikle yasaktır.

 

Diğer tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.